Tibetansk Spaniel

Beskrivelse

Tibetansk Spaniel er en lille selskabshund, som har sin oprindelse i Tibet. Ligesom Lhasa Apso og Shih Tzu regnes den blandt de små løvehunde.

Oprindelsen til Tibetansk Spaniel findes i landbefolkningen i Tibet, hvor hundene var udbredte før i tiden. Kun de kønneste eksemplarer af Tibetansk Spaniel fik lov til at blive klosterhunde, ligesom de andre racer.

Temperament

Tibetansk Spaniel er vagtsom og årvågen, selvsikker, venlig og intelligent. En udpræget selskabshund, som kun trives med masser af kontakt til familien.

Nogle eksemplarer af Tibetansk Spaniel kan være temmelig stædige, så det er vigtigt med lydighedstræning og konsekvens i opdragelsen. Man bør dog aldrig behandle en Tibetansk Spaniel hårdt, da racen ofte bliver mere stædig og umedgørlig af uretfærdig behandling.

Den tibetanske Spaniel er legesyg, og kommer fint ud af det med både store og små børn. Hundene deltager gerne i lege og aktiviter, og kan sagtens tåle lidt voldsommere leg – så længe hunden blot deltager frivilligt, og ikke presses eller drilles. Omgang med andre husdyr og fremmede hunde, er også sjældent et problem med en Tibetansk Spaniel. Her er det selvfølgelig nødvendigt at hunden er tilvænnet og socialiseret allerede fra hvalp.

Tibetansk Spaniel kan være temmeligt afvisende overfor fremmede, og giver altid lyd fra sig når der kommer besøgende. Racen er dog ikke meget gøende, og kan sagtens holdes i lejligheder og etagebyggeri.

Pasning og pleje

Den lange pels på en Tibetansk Spaniel kræver forbløffende lidt pleje. Hundene klarer sig med en gennemredning en gang eller to om ugen, og almindelig soignering og rengøring, når det er nødvendigt.

Aktivitetsniveauet er i den lave ende, men man bør sikre at man har tid nok til at give sin Tibetanske Spaniel tilstrækkeligt med selskab.

 Raceportræt af Tibetansk Spaniel – Kilde: Canis Minor

Farver for Racen

FarveForkortelse
Black And TanBl/T
BrunB
Brun/HvidB/Hv
Chokoladefarvet M. TanChf/T
CremeCr
Creme M Sort MaskeCr/Sm
GyldenGy
Gylden M Sort MaskeGysm
HvidHv
Hvid M SortHv/S
Hvid M Sort MaskeHv/Sm
Lys BrunLb
MahogniMah
Mahogni M Sort MaskeMah/Sm
Mørk ZobelM/Z
ParticolourPartic
RødR
Rød Med Sort MaskeR/Sm
Rød/ZobelR/Z
Silver/WhiteSi/Wh
Silver/ZobelSi/Z
Silver/Zobel M/Sort MaskeS/Z Sm
SortS
Sort M HvidS/Hv
Sort/Tan M HvidS/T/Hv
TricolourTri
ZobelZ
Zobel M Sort MaskeZ/Sm
Zobel/HvidZ/Hv